DE CLOWN (10) Dood, leve de clown

11-04-2013 20:34

DE CLOWN (10) Dood, leve de clown

 

 

Het negende verslag van Suzannes ervaring als clown.

 

 

 

DE CLOWN IS DOOD, LEVE DE CLOWN

 

Hoe moet ik in hemelsnaam verwoorden wat ik heb ervaren, gevoeld in het diepst van mijn ziel, toen de omstandigheden mij een gevoel gaven van genoodzaakt zijn de clown in mij op te offeren.

Opofferen, afstand doen van iets dat zo intens beleefd wordt, dat ik dikwijls tot in tranen toe geraakt ben; een opofferen, een afstand doen dat toch als geen offer, geen afstaan gevoeld wordt.

Hoe kan dat nu?

Een omstandigheid die mij fundamenteel raakt en ik niet onbeantwoord kan en mag laten, dwingt mij als het ware tot deze keuze. Een keuze die geen keuze is. Maar waarom voel ik dan geen pijn bij het achterlaten van wat ik als zo wezenlijk voor mij beschouw? Zo wezenlijk dat ik in mijn verslag “zaligheid” schreef : “....door te eren zonder te eren , eer ik de diepste essentie van mijzelf.”

En toch dit zomaar offeren? En geen pijn daarvan ondervinden? Was dan al dat voorgaande onecht, ingebeeld? Dit kan toch niet ? En toch voel ik bij het verliezen van dit met hart en ziel beleven van mijn clown-zijn geen verlies. Ik kan er niet omheen, ik ervaar het niet.

Ik dood de clown in mij...........hé?.......en toch......toch dood ik de clown niet in mij.

 

Wat een wonderbaarlijke ervaring is dit : tegelijkertijd dood ik en dood ik niet!!!

Hij die denkt dat hij doodt en hij die denkt dat hij gedood wordt, beiden zijn onwetend” zegt de Bhagavad Gita.

Doder en gedode zijn nu één in mij; hoe wonderlijk is dit.

Waarom?

Jullie dachten Suzanne de clown gezien te hebben, in werkelijkheid was ik nimmer daar.

Mijn handen en voeten zijn Zijn penselen en mijn rode neus Zijn verf tot jullie troost en vreugde. Met niets ben ik gekomen, met niets zal ik gaan; het was een illusie dat ik ooit iets ben geweest of heb gehad.

 

O dood, ga voort en raak mijn lichaam. Ik zal mijn liederen zingen in de miljoenen lichamen waarin ik kan leven. Ik ga, ik ga, met niets in mijn bezit.....”

( Het heengaan van Swami Ram Tirth)

 

 

Suzanne

 


DE CLOWN (10) Dood, leve de clown.pdf (46,9 kB)