KWINTESSENS (18.01) - Kennis

29-12-2014 09:21

 

 

 

KWINTESSENS 18.01 – Kennis

 

 

Ik ben het hoger Weten. Ik ben het lager Weten. Het Zelf kan in het bijzonder gekend worden door Kennis. Ik ben het Zelf; ik besta niet, er is niet iets als ego; ik ben louter en geheel en al Bewustzijn.”

(vers 18.4 t/m 18.8)

 

 

Het belang van (zelf)kennis werd eerder al in diverse publicaties duidelijk gemaakt.

In de “Atmabodhah” zegt Sri Sankaracarya – consolideerde de leer van de Advaita ; ca. 800 onze jaartelling – het volgende :

 

Kennis is ten opzichte van andere methodes het enige middel tot bevrijding ( lees: onwetendheid tenietdoen). Handeling is niet in staat om onwetendheid te verdrijven, omdat deze twee niet met elkaar strijdig zijn; alleen kennis doet de onwetendheid teniet. Na zijn werk gedaan te hebben ( zuivering van onwetendheid) verdwijnt ook de kennis zelf. Zolang als het Zelf niet gekend wordt schijnt de wereld de werkelijkheid te zijn.”

 

Hieruit blijkt reeds duidelijk dat het hoger en lager Weten in feite één geheel zijn van bewustzijn en van het Bewustzijn.

Echt weten berust op inzicht – kennis – die op ervaring gestoeld is, zo niet dan is het een zuiver mentaal, theoretisch weten. Heel verrassend is het en toch ook weer niet om in de Ribhu Gita te lezen :

 

Empirisch weten is het Zelf met eigenschappen. Ik ben de belichaming van kennis.”

(vers 18.14)

 

Normaliter wordt het Zelf als zonder eigenschappen gedefinieerd; het relatieve ik is als het ware het Zelf met eigenschappen. De Ribhu Gita onderlijnt hier duidelijk het belang van kennis die op ervaring berust.

Om deze reden is mede zelfkennis zo cruciaal; het studieobject en ervarend subject zijn in een en dezelfde persoon verenigd, onmiddellijk en altijd beschikbaar en uiterst rijk aan een grote variatie van levendige ervaringen.

 

Is het relatieve ik als het ware het Zelf met eigenschappen dan volgt in vers 18.15 onmiddellijk de correctie : “Ik ben zonder eigenschappen.” Er is immers geen ik, geen ego, alleen het Zelf is en ik ben het Zelf.

Zie ook Kwintessens 17.01 – Ken je zelf

 

KWINTESSENS (18.01) - Kennis.pdf (61,7 kB)