KWINTESSENS (27.05) - Geheugen

15-05-2015 06:25

 

 

 

KWINTESSENS (27.05) – Geheugen

 

 

 

Ik ben het wezen van het zekere van het intellect. Oh! Zelfs dit zekere gaat heen.”

(vers 27.22)

 

In essentie is het brein van een zelfde materie als het lichaam; bestaat het lichaam alleen in relatieve zin, dan is dit ook geldig voor het brein, het intellect, geheugen en al wat daar nog meer in onderscheiden kan worden ,zoals ook gevoelens (ervaringen mét de bijbehorende gevoelens liggen in het oudste en diepste gedeelte van de hersenen – de amygdala).

Wikipedia : Geheugen en emoties

De amydala speelt een belangrijke rol bij het vormen en opslaan van herinneringen aan emotionele gebeurtenissen. Daarbij wordt informatie die afkomstig is van verschillende zintuigen geïntegreerd. De amygdala werkt bij het opslaan van informatie nauw samen met de hippocampus. Samen vormen zij een soort werkgeheugen met tijdelijke opslag, het korte termijn geheugen. Na enige tijd wordt de informatie overgebracht naar het lange termijn geheugen in de hersenschors.

 

De amygdala zorgt vooral voor de affectieve inkleuring van indrukken uit de buitenwereld. Er worden endorfinen gemaakt die de stemmingen kunnen opwekken die bij de passende emoties horen. Op deze wijze worden emoties gekoppeld aan bepaalde zintuiglijke ervaringen en de daarmee verbonden mensen, dieren of voorwerpen. Zo wordt het geheugen versterkt en kunnen voorwerpen en situaties later worden herkend.”

 

Het geheugen en amygdala kunnen gemanipuleerd worden door valse herinneringen te implementeren in het brein, patiënten te laten hallucineren tijdens hun slaap en de hersenen te foppen met geluiden die niet bestaan. Daar wordt nu een nieuwe straffe prestatie aan toegevoegd: zo slaagde een team van neurologen erin om hersencellen van een rat te manipuleren en herinneringen uit te wissen en te herstellen. De rat kreeg steeds een electrisch schokje bij het horen van een pieptoon en associeerde beide gebeurtenissen. Door het brein met licht te beschijnen werd de herinnering gewist en was het dier niet meer angstig bij het horen van de pieptoon. Door de toepassing van lichtflitsen werd de herinnering hersteld en was de rat opnieuw angstig bij het geluid. Het experiment zou in de toekomst mogelijkheden kunnen bieden voor mensen met een trauma of dementie.

 

Wat is in zijn essentie het verschil tussen het intellect van een vlieg (zie Advaita en Wetenschap (12) en dat van een mens? En dat van de oerbacterie, waaruit wij uiteindelijk geëvolueerd zijn, en de mens, behoudens de toegenomen complexiteit?

Wat is dus intellect?

Wil er sprake kunnen zijn van het bestaan van intellect, dan moet er iets zijn dat het intellect tot intellect doet zijn, dus bewustzijn/Bewustzijn.

 

Ik ben......de gedachte waarvan de herinnering veelvuldig is.

Ik ben het wezen

en ben zonder wezen.”

(Nag Hammadi geschriften 'Donder: volmaakt Bewustzijn')

 

KWINTESSENS (27.05) - Geheugen.pdf (62,4 kB)