Spinoza en Advaita (14) ratio en intuïtie (2)

16-11-2013 09:24

 

 

SPINOZA EN ADVAITA (14) ratio en intuïtie (2)

 

 

In Spinoza en Advaita (7) ratio en intuïtie werd ingegaan op de parallel tussen beide filosofieën voor wat betreft het reële van een intuïtief weten.

 

Op de blog van Spinoza in Vlaanderen is een integrale vertaling verschenen van een omstandige bijdrage van Hasana Sharp onder de titel “ Nemo non videt”.

Uit deze vertaling worden hier een drietal zinnen/ zinsdelen weergegeven :

 

Het intuïtieve weten is essentieel in de karakterisering van het vermogen om goed te denken en te leven.

 

Het is dus inderdaad 'moeilijk en zeldzaam' om te genieten van de hoogste expressie van de intuïtie en de gemoedsrust die ze meebrengt.

 

Optimale condities en samenwerking zullen velen in staat stellen om het te ervaren.

 

 

Het intuïtief weten krijgt alzo de betekenis die zij verdient : een erkenning van het bestaan en de diepere dimensie die zij vervolgens kan bieden.

In de reeks Synthese 5... (G)EENHEID zal in de publicaties dieper op het ervaren van dit intuïtief weten worden ingegaan. Tevens zal daarbij blijken dat er zelfs nog een dimensie van weten voorbij het intuïtief weten bestaat, zoals uit getuigenissen van o.a. Aldous Huxley blijkt.

 

De integrale vertaling van de bijdrage van Hasana Sharp kan geraadpleegd worden op de blog van Spinoza in Vlaanderen en wordt van harte geïnteresseerden aan bevolen.

 

Spinoza en Advaita (14) ratio en intuïtie (2).pdf (34,1 kB)